Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

VORMSEL "VROEGER EN NU"

Afgelopen zondag kwamen onze vormelingen en hun begeleiders weer samen in het Jacob Reyvaertheem. eerst werd er een korte bezinning gehouden met daarna praktische richtlijnen voor de komende vormselviering. Enkele groepjes bezochten vervolgens oudere inwoners van Lissewege en Zwankendamme om te vragen hoe ze vroeger het vormsel en de Plechtige Communie beleefden en wat er zoal in de jaren allemaal verandert is.

Een groep tochtgenoten hield verder een groepsgesprek om mee te helpen met de vormselviering in elkaar te steken aan de hand van suggesties, waarbij enkele goede tips naar voren kwamen.

Met de antwoorden van de ouderen die onze vormelingen in groep kwamen vertellen ging het vervolgens richting kerk om deel te nemen aan de eucharistieviering.

VORMELINGEN EN ADVENT

Afgelopen zondag en meteen de eerste zondag van de advent kwamen onze toekomstige vormelingen terug samen en deze keer om de handen uit de mouwen te steken. Allereerst kreeg men van Kris uitleg van de campagne door "Welzijnszorg" dit jaar over "Armoede op den buiten"

Men zegt......
De geur van vers gemaaid gras en pas geoogst koren.
Genieten van mooie landschappen en vergezichten.
Een toevluchtsoord van rust uit het drukke stadsleven
Gemoedelijkheid en persoonlijke contacten
Het platteland als een idyllische plaats

Maar.......
Onzichtbaar en verborgen in dit plaatje is de harde dagelijkse realiteit van een leven in armoede.

Armoede heeft een ander gezicht op het platteland:
de armoedepercentages liggen er lager dan in de grote steden, maar sommige groepen zoals ouderen, alleenstaande ouders,.....lopen extra risico!

Ook is armoede op het platteland minder zichtbaar.
- Iedereen woont veel verder van elkaar
- Veel mensen durven niet met hun problemen naar buiten komen(schaamte)
Iedereen kent Iedereen waardoor de stap naar hulpverlening niet snel gezet wordt.
Armoede op het platteland wordt daarom vaak vergeten.

Met de campagne "Amoede op het platteland" wil welzijnszorg samen met haar partners, deuren openen en de problemen van plattelandsarmoede naar buiten brengen!

Lees tevens de campagnetekst......KLIK HIER!

Na dit interessant onderwerp was het tijd om in actie te komen en werden er drie groepen gevormd om er elk een worshop uit te voeren.

Workshop 1: soep maken voor anderen met zelf meegebrachte groenten

Workshop 2: samen een adventskrans maken

Workshop 3: Quiz - ken je de parochie

Als laatst werd er nog gezamelijk de eucharistieviering gevolgd.

Enkele momentopnames bekijken......KLIK HIER!

Een eerste kennismaking

vormsel

Op donderdag 10 oktober 2013 werd een info-avond gegeven over de voorbereiding tot het Heilig Vormsel in het Jacob Reyvaertheem.
Net zoals de vorige jaren is het de bedoeling om niet enkel iedere kandidaat-vormeling, maar ook de ouders, Peter en/of Meter, alsook iedereen uit onze parochie bij de activiteiten te betrekken.
De eigenlijke inschrijving zal gebeuren na de eucharistieviering op zondag 20 oktober 2013. Tijdens deze viering zal de vormeling ook officieel zijn naam opgeven tegenover de parochiegemeenschap.

Opmerkingen:
- Indien uw kind zijn H. Vormsel wenst te doen, maar u die avond door omstandigheden niet aanwezig kan voor de uitleg, gelieve dan vooraf contact op te nemen met één van de catechisten. 
- Voor wie niet te Lissewege of Zwankendamme woont en toch hier wil gevormd worden,  is de schriftelijke instemming vereist van de pastoor van uw parochie. 
- Mocht u nog kandidaat-vormelingen kennen die niet in Lissewege naar school gaan, gelieve dit aan ons door te geven. 

Contactadressen:
Kris T'Seyen - Kristien Verschueren
Zeezwaluwstraat 19, Lissewege
tel: 050 678 313 - e-mail: tseyen@telenet.be

 De catechisten: Kris, Kristien en Gigi

 VORMSELVOORBEREIDING

GEHEUGENSTEUNTJE